Eskişehir Haber
HV
28 MART Perşembe 15:10

Efes Selçuk'ta binalar elden geçirilecek

Efes Selçuk Belediye Meclisi Mart Ayı Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumunda Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in önergesiyle gündeme alınan depreme dirençli kentleşmenin bir adımı olarak Efes Selçuk’ta üretilen binalarda mevcut kanun ve yönetmeliklere ilave olarak alınacak tedbirler ve uygulanacak denetimler ile madde belediye meclisinden oy birliği ile geçti.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-03-2023 15:48   Güncelleme : 11-03-2023 15:48
Efes Selçuk'ta binalar elden geçirilecek

Konu ile ilgili olarak Meclis'i bilgilendiren Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biliyorsunuz Türkiye’de bir deprem yönetmeliği var. Bütün yapı denetim firmalarının denetlendiği bir mevzuat var. Bu mevzuat dahilinde belediyenin sorumlulukları var ama son depremlerle yaşadık ve gördük ki; bu mevzuatın yeterli olmadığı eski sistemde belediyenin daha fazla işin içerisinde olduğu binalar çok daha doğru yapılan şeyler. Yapı denetim firması haricinde mevzuatta hiçbir yükümlülük ve sorumluluğumuz olmamasına rağmen meclise getirmiş olduğumuz yedi maddeden oluşan esaslarla birlikte biraz inşaat yapanların işini zorlaştıracak olmamıza rağmen en azından tüm kontrolü imar müdürlüğümüze bir görev olarak Efes Selçuk Belediye Meclisi veriyor olacak” dedi.

Önergenin gelecek hafta da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geleceğini ve yerel yönetimlerin artık süreçte daha fazla etkin olacağını belirten Sengel, “Mevcut yönetmelik ve mevzuatlar işe yaramadığının kanıtını 11 ilde yaşadık. Onun için yerel yönetimde biz devreye giriyoruz. Kendi ilçemizde biz devreye giriyoruz dedik. Büyükşehir de biz devreye giriyoruz diyor mevzuatların yetersizliğinden.  Her ne kadar 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu olsa da yaşanan depremlerde denetime ait binaların depremden etkilenmesi, can ve mal kayıplarına sebebiyet verilmiş olması yapı denetim kuruluşlarında yapılan denetimlerde ciddi eksiklik ve aksaklık olduğu için mevzuatın açığını kapatmak TBMM gibi bizim meclisimize düştü, ne acı ” dedi.

Önergenin oylanmasının ardından konuşan Başkan Ceritoğlu Sengel; “İmar Müdürlüğü’ne talimatımız var. Yapı kullanma belgesini alınan her inşaat üzerinde beş yıllık periyotlarla binaların hepsi kontrol altına alınacak. Taşıyıcı kolon sistemlerinde bir sıkıntı var mı şikâyet olmaksızın bakılacak” dedi. Başkan Ceritoğlu Sengel ayrıca bundan sonraki süreçte halka yönelik, Efes Selçuk’a dair Türkiye’nin önemli isimlerinin katılacağı seminerler düzenleneceğini de belirtti.

 CAN MI? MAL MI?

Deprem bölgesindeki izlenimleri üzerinden imar affını eleştiren Sengel, “Akıl almaz bir şey var. En son Hatay’daydım. Akıl alabilecek bir durum değil. Kimi binalar 2000 sonrası belli. Öyle binalar da var. İmar affı denen illet yüzünden bizim ilçemizde de olmak üzere kaçak yapı yapan yer çok oldu. Çünkü yapıyorsunuz sonra imar affına giriyorsunuz. Gidip mühürlediğimizde kaçak yapıların hepsini gösterip, seçim yaklaşıyor imar affı gelecek olan diyenler vardı. İmar affının ne kadar zararlı olduğunu ve canı yok ettiğini ifade ettik defalarca. Bunu önce millete alkışlattılar, sonra paralarını aldılar, sonra da öldürdüler. Kıssadan hisse. Bundan sonra herkes şuna bakacak; canım mı, malım mı? Biz de buna bakacağız. Konuşacak,  ağlayacak bir şey yok; can mı mal mı? Hala daha toplanmayan cesetler var, naaşını aldı diye sevinenler var. Kokudan kentte dolaşamıyorsunuz. İnsanları sabun gibi torbaların içine koyuyorlar. O yüzden hepimiz buna karar vereceğiz. Herkes kararını verecek, gelinen nokta dahilinde diyecek bir şey bulamıyorum” şeklinde konuştu.

DEPREM RİSKİ TESPİTİ İÇİN ÜÇ YOL

Meclis sonunda ise Selçuk’ta deprem riskleri ve binaların mevcut durum analizleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Cansu Bakıcıol tarafından yapılan sunumda yapılarının depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünen vatandaşların izleyebileceği yollar hakkında bilgi verildi. Buna göre deprem riski için binalarının mevcut durum analizlerini yaptırmak isteyen vatandaşlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesi üzerinden Riskli Yapı Tespiti, İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden Yapı Durum Tespiti ve üçüncü yöntem olan Bina Performans Analizi ile özel çalışan inşaat mühendisliği şirketleri vasıtasıyla performans analizi yaptırabiliyorlar.

AdminAdmin

YORUMLAR