Eskişehir Haber
HV
28 MART Perşembe 20:35

ÇİĞ KÖFTE FESTİVALİ DAMAKLARI ŞENLENDİRDİ

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 31-10-2022 14:25   Güncelleme : 31-10-2022 14:25
ÇİĞ KÖFTE FESTİVALİ DAMAKLARI ŞENLENDİRDİ

Esenler Belediyesi, Esenler Adıyamanlılar Derneği (ESADER) ve Çiğ Köfte Üreticileri Derneği (ÇİĞDER) tarafından 6’ncısı organize edilen Nar, Badem ve Çiğ Köfte Festivali, Adıyaman’ın lezzetlerini Esenler’e taşıdı. Festivalde, Adıyaman ile bütünleşen lezzetli köfteler, işin ustaları tarafından dev tepsilerde yoğruldu. Festivale katılan yaklaşık 10 bin vatandaşa, 5 ton çiğ köfte ile nar, badem ve şalgam da ikram edildi. Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde gerçekleşen festivale Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’nun yanı sıra milletvekilleri, ilçe siyasi parti başkanları, meclis üyeleri,  sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde Türk Halk Müziği’nin sevilen ismi Kahtalı Mıçe verdiği konserle kulakların pasını sildi. Yöresel sanatçılar Ramazan Garipses, Haşim ve Gülistan Tokdemir ile Harfane Grubu da Adıyaman yöresine özgü türküler seslendirerek vatandaşlara keyifli anlar yaşattı. Festivalde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine çiğ köfte ve nar yeme yarışması düzenledi. Heyecanlı ve eğlenceli dakikalara sahne olan yarışmalarda Hasan Apaydın çiğ köfte dürümünü en hızlı yiyerek birinciliği elde etti. Nar yeme yarışmasında ise Berat İlhan ipi göğüsleyerek yarışmada çok eğlendiğini ifade etti. Yarışmalarda derece elde edenler çeşitli hediyelerin sahibi oldu.

Esenler Adıyamanlılar Derneği (ESADER) Başkanı Yusuf Çiçek yaptığı konuşmada “Mevzu Adıyaman olunca tabi ki geçmişiyle övündüğümüz, günümüze kadar farklı sürçelerde farklı medeniyetleri, farklı kültürleri içerisinde bulunduran imparatorluklar, derebeylikler kurulmuş kadim şehrinin adıdır Adıyaman. Adıyaman bir yandan Fırat hafzasını içerisinde bulunduran tarihi güzellikleriyle, doğa harikasıyla seyyahların adeta uğrak yeri olmuştur. Adıyman kültürünün yanında Adıyamanımızda din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmaksızın  sadece ve sadece içerisinde yaratılmışların en şereflisi insana olan saygıdan dolayı birlik, beraberlik ve kardeşlik dugyuları hakimdir. Adıyman’da birlik ve beraberlik var” ifadelerini kullandı.

Çiğ Köfte Üreticileri Derneği (ÇİĞDER) Başkanı Orhan Güzelaydın, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu’ya teşekkür ederek “Bundan sadece 15-20 yıl önce çiğ köfte doğu mutfağında sadece bir aperatif yiyecekti. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye genelinde yaklaşık 100 bİn-150 bin arası satış noktası bulunmaktadır. Yabancı sermayeyle birebir mücadele ediyoruz. Çok sevdiğimiz gençleri yabancı sermayenin fast food zincirlerinden kurtarıp kendi yerli ve milli yiyeceğimiz olan çiğ köfte şubelerinde ağırlıyoruz. Domatesi, yeşilliği, marulu, bulguru, salçası bizim. Pandemiye ve gıda krizlerine rağmen sektör büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu etkinlikte yaptığı konuşmada, Adıyaman’ı sembolize eden ürünlerle Anadolu toprağının bereketini yaşatmaya çalıştıklarını söyleyerek “Nar bizim inancımızda bereketi, çiğ köfte emeği temsil eder. Bir yerde bereket ve emek bir araya geldiği zaman ortaya heyecan, mutluluk, sevinç çıkar. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığımız bir istatistik yayınladı. Yayınlamış olduğu istatistikte 100 bin kişiye düşen suç oranının en düşük olduğu ili Adıyaman olarak açıklandı. 100 bin kişiye düşen suçun en az orana sahip olduğu ilçe ise Esenler olarak açıklandı” dedi.   Göksu, Türkiye’nin yeni bir yüzyıla ‘merhaba’ dediğini ve hayalini gerçekleştirerek yerli otomobili yaptığını hatırlatarak, “Buna hayırlı olsun diyemeyenler, hayırlı olsun diyemeyecek kadar yüreği olmayanlar var. Allah onlara da yürek nasip eylesin, ne diyeyim.” diye konuştu.

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR